Bizi takip edin!

SİYASET

Beykoz Anketinde Bilgehan Murat Miniç Fark Attı

21,000 üyeli Beykozlular grubunda yapılan anket sonuçları Beykoz’da siyasi dengeleri alt üst etti.

21,000 üyeli Beykozlular grubu anketinde Bilgehan Murat Miniç Beykoz’da fark atıyor

Üyelik sistemi ile çalışan Beykozlular grubundaki anketin mecrası tamamı Beykozlulardan oluşan ve her siyasi görüşten insanların bulunduğu yaklaşık 21 bin üyeye sahip 7 yıllık bir Facebook grubu.. Grubun ismi; “Ben de Beykozluyum 2012”.

Grup moderatörünün başlattığı Beykoz seçim anketi sonuçlandı. Anketi farkettiğimizde gruptan bilgi aldık ve ilgililer, anketin 17 Mart Pazar günü sonuçlanacağını bizlere ilettiler. Biz de Pazar gecesi güncel anket datalarını Beykozlulara yayınlamayı uygun gördük.

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için şunu özellikle hatırlatmakta fayda var ki; 21,000 kişilik bu grubun içinde yaklaşık 500’e yakın kişi bu ankete katılmış. Tahminimiz odur ki, katılım sayısının daha yüksek olmamasının sebebi insanların siyasi tercihlerini belli etmemek istememeleri.

Çünkü ankete katılanların adaylara verdikleri oylar, gruptaki tüm kişiler tarafından görülebiliyor.  Yani oy sahiplerinin kimlikleri ve hangi parti adayına oy verdiği herkes tarafından görülebiliyor. Bu nedenle bir çok grup üyesinin siyasi tercihlerini belli etmeme kaygısını da anlayışla karşılamak gerek. Özellikle kamu kurumlarında çalışanların, ticaret yapanların ve yakın efradında parti yöneticisi olanların ankete katılımlarının olmaması herkesin tahmin edebileceği sebeplerden ötürü gayet normal.

Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, grup kapalı bir grup ve üyelik sistemi ile çalışmakta. Yani dışarından herhangi biri manipülasyon amaçlı mükerrer oy veremiyor. Facebook’un anket sistemi aynı kişinin sadece 1 oy kullanmasına izin veriyor. 

Bu nedenle güvenilir ve hata payı oldukça düşük bir anket diyebiliriz. Tahmini hata payı tecrübelerimize göre %5 oranındadır. Ama bu hata payı %10 olsa bile anket sonucunda kazanan aday değişmiyor. Ayrıca ankete katılmak istemeyenlerin de ağırlıklı olarak az önce anlattığımız bazı sebeplerden ötürü genellikle iktidar partisi dışında kalan kitle olduğunu düşünüyoruz. Yani diğer partilerin ve bağımsız adayların oyları gerçekte daha fazla olabilir.

Ankette birinci olan aday ise aşağıda görebileceğiniz gibi İyi Parti Beykoz Belediye Başkan Adayı Bilgehan Murat Miniç..

İŞTE O ANKET

 

 

Anket sonuçları hakkında Beykoz Haber siyaset editörleri yorumu

Yorumlarımızı siyasi parti ve aday bazında ve biraz basitçe yapalım;

1- Ak Parti ve Murat Aydın

Sayın Murat Aydın, 4 dönem Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yapmış oldukça tecrübeli bir isim. Ama Beykozluların anketinde oy oranının beklentilerin altına olmasının herkesçe tahmin edilen bazı sebepleri var.

Bu sebeplerin en önemlisi, Sn. Murat Aydın’ın Beykoz’a yabancı bir isim olması. Beykoz’u, Beykozluları ve Beykoz coğrafyasını hiç tanımaması..

Murat Aydın, Beykozlularda ciddi bir Beykoz milliyetçiliği olduğunu, Beykoz dinamiklerinin çok farklı olduğunu oldukça geç öğrendi. Yani yarışa oldukça geriden başlamış oldu. Yine de yabancı aday algısını kısmen de olsa aşmış durumda.

Ayrıca, Ak Parti Beykoz Teşkilatının içinde bile Murat Aydın’ın Beykoz adaylığına tepki gösterenlerin sayısının oldukça fazla olduğu biliniyor. Buna mukabil, adaylık bekleyen İlçe Başkanı Sn. Hanefi Dilmaç’ın kendi adaylığı söz konusu olmayınca uzunca bir süredir sessiz kaldığı, Cumhurbaşkanı’nın ricasıyla mümkün olduğu kadar Murat Aydın’a yardımcı olmaya çalıştığı, sadece seçime doğru son dönemlerde mikrofonu eline aldığı biliniyor. Ayrıca dikkat edilirse, benzer durum Yücel Çelikbilek için de söz konusu. Çelikbilek, neredeyse çoğu propaganda faaliyetlerinde Murat Aydın’ın yanında yer almıyor.

Murat Aydın’ın ayrı bir dezavantajı da Beykoz Belediyesi’nin 15 yıllık Ak Parti döneminde ele avuca gelir bir icraatının olmaması. Bu negatifi tamamlamak Murat Aydın için neredeyse imkansız. Fakat buna rağmen Sn. Murat Aydın’ın olağanüstü gayretler gösterdiğini de görüyoruz.

Özellikle 40 yaş üstü kitlede daha başarılı olduğunu gören Murat Aydın, ağırlığı köy ziyaretlerine ve yöre derneklerine vermiş durumda. Giresunlular üzerinde oldukça fazla çalışan Murat Aydın, Giresunlu ikinci bir aday olan Bilgehan Murat Miniç’in karşısında Giresunlulardan blok olarak oy alamayacağını biliyor. Bu nedenle hedefi farklı yöre derneklerine kaydırmış durumda.

Olağanüstü bütçelerle seçim propaganda faaliyetleri yapan Murat Aydın, Tayyip Bey kendisinden söz almasına rağmen istenen seviyeye gelemeyeceğini tahmin ediyor olmalı. Ayrıca Murat Aydın, bu propaganda faaliyetleri için harcadığı bütçelerin Beykoz Halkını aslında daha çok rahatsız ettiğini bizce bilmiyor. Tayyip Bey rica etmese, kendisinin Beykoz’dan aday olmak istediğini de pek sanmıyoruz zaten.

2- İyi Parti ve Bilgehan Murat Miniç

Sayın Miniç, bilindiği gibi 2014 yerel seçimlerinde özellikle milliyetçi camiadan ve Giresunlulardan oluşan bir kitle tarafından desteklendi ve BBP’den aday olmasına rağmen 11 bin civarında ciddi bir oy aldı. Hatta BBP’nin nadir yüksek oy aldığı yerlerden biri oldu Beykoz.

Bunda tabii ki Miniç’in Beykoz’da tanınan, şaibesiz ve dürüst bir aday olmasının yanı sıra, genç oluşunun da ciddi bir etkisi var. Genç kitle tarafından desteklenen Miniç’in yurt içi ve yurt dışında kendi kurduğu organizasyonlarla yoksullara yardım faaliyetlerinde bulunması, Beykoz STK’larında görev alması ve Beykoz’da doğup büyümüş olması ciddi bir avantaj. Bilindiği gibi Miniç, bir denizciler yurdu olan Beykoz’da “Kaptan” kimliğiyle ve dernek yöneticiliğiyle oldukça fazla seçmene de sahip.

Neredeyse yok denecek kadar az seçim bütçesi ile çalışan ama sosyal medyayı oldukça etkili kullanan Miniç’in projeleri de oldukça göz dolduruyor. İyi Parti’nin seçim yardımı almaması da Beykoz teşkilatının elini kolunu bağlıyor. Kendisinin ve arkadaşlarının kısıtlı finans desteği ile hareket eden Bilgehan Murat Miniç’in Beykoz’da geçmiş seçim tecrübelerinin olması ve Beykoz Halkının iktidar yıpranmışlığı ve yılgınlığından dolayı artık onu seçilebilir bir aday olarak bellemesi, kendisinin şansını oldukça artırıyor. Beykoz’un üzerindeki gelecek tehlikeleri bilmesi ve başta İmar sorunları ve gençlerle ilgili konularda çözümler üretmesi Miniç’in ayrı bir özelliği.

Bilgehan Murat Miniç’in, özellikle ekonomik krizde olan ülke konjonktürü, ve bundan oldukça fazla etkilenen Beykoz’da Ak Parti’nin refüze olmasından dolayı Ak Parti seçmeninden oldukça fazla oy alacağı biliniyor. Bununla birlikte AKP-MHP İttifakından dolayı kendi partisine küsen MHP seçmeninden de ciddi oy alacak. Ayrıca Miniç’in CHP Beykoz içindeki dalgalanmalardan dolayı bu kitleden de ciddi bir oy alacağı açık ve net..

E tabi Giresunluluk demek zaten ayrı bir avantaj demek. Açıkçası bizler Miniç’in Beykoz’un %20’sinden fazlasını oluşturan Giresunlular üzerindeki etkisinin, diğer bir Giresunlu aday olan Murat Aydın’dan daha fazla olacağını tahmin ediyoruz.

Bu arada seçim propagandasında partisine iktidar tarafından yöneltilen suçlayıcı ifadeler Miniç’i çileden çıkarmış durumda.

Ayrıca Murat Miniç, Beykoz’da ciddi bir kitlenin kendisinin neden BBP’den aday olmadığı sorularına da muhatap oluyor.  Miniç ise BBP genel merkezinin Beykoz teşkilatını uzun bir süre önce lağvettiğini, görevden aldığını, BBP’nin Beykoz teşkilatı olmadığını ve bu nedenle kendisine en yakın parti olarak gördüğü İYİ Parti’den aday olduğunu söylüyor. Bunda da sonuna kadar haklı.

Ezcümle, seçmen aritmetiğine bakıldığında, eğer seçim çalışmalarına bu tempo ile devam ederse Miniç’in Beykoz’da gerçekten de %40 oy oranına ulaşması hiç de uzak görünmüyor. Yani yukarıda yayınladığımız Beykozlular grubunda düzenlenen anketin sonuçları eğer bir sürpriz olmazsa sandığa yansıyacağa benziyor.

3- CHP ve Coşkun Tosun

Beykoz CHP’de parti içi dalgalanmalar hiç bitmez. Genel Merkezin “Rizelilik”, “Belediye Tecrübesi” ve “Dürüst siyasetçi” görüntüsünden dolayı Coşkun Tosun’u aday gösterdiği düşünülüyor.

Beykoz’da amatör spor kulüplerinde uzun yıllar yöneticilik yapan ve Beykoz gençliğini iyi tanıyan Tosun, bunu ciddi bir avantaj olarak görüyor. Tosun’un Beykoz Belediyesinde de uzun yıllar görev yaptığı unutulmamalı.

Fakat Beykoz CHP’de özellikle çalışkan, dürüst ve Beykoz’u belki Coşkun Tosun’dan daha iyi bilen, yıllardır CHP’ye ve Beykoz’a ciddi emekler sarfetmiş, parti genel merkeziyle sıkı diyalogları olan, hatta Beykoz’da Coşkun Tosun’dan daha iyi tanınan, hitabeti oldukça etkili İlçe Başkanı Aydın Düzgün’ün aday yapılmaması, Sn. Düzgün’de ve kendisine bağlı ciddi büyüklükte olan bir CHP kadrosunda hayal kırıklığı yaratmış durumda.

Ayrıca CHP’de bilindiği gibi seçim öncesi oldukça fazla aday adayı vardı. Onların da genel merkez tarafından tercih edilmemesi ve oluşan küskünlük Beykoz CHP teşkilatının çalışmalarını ciddi derecede etkiliyor. 

Coşkun Tosun, açıkçası kendi teşkilatının da desteğini tam olarak alamamış durumda. Bu görüntüyü vermemek adına İlçe Teşkilatı ile oldukça fazla fotoğraf vermeye çalışsa da Tosun’un (eğer başaramazsa) seçimi kazanamamasında en temel sebep bu olacak gibi görünüyor.

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

[vivafbcomment]

MANŞET

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beykoz’a geliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beykoz’a geliyor!

Başkan Erdoğan, 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinden bir gün önce Beykoz Sahil Alanı’nda saat 15.00’da vatandaşlarla buluşacak.

Seçim çalışmaları öncesi son mitingini Beykoz’da gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada halka hitap edecek.

Okumaya Devam Edin

ÇEVRE

Bakan Kurum: 23 mahallenin yeni imar planları onaylanmıştır

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Beykoz Belediyesi Nikah Salonu’nda muhtarlarla bir araya geldi. Bakan Kurum, Beykoz’da 23 mahallenin yeni imar planlarının onaylandığını açıkladı.

Beykoz’da partililerle buluşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Beykoz’un yıllarıdır bekleyen imar planları hakkında açıklama yaptı. Kurum, “Beykoz’un hemen hemen her mahallesinde yıllardır beklenen imar planlamaya dair çalışmalarımızı tamamladık. Bütün planlarımızı askıya çıktık. Tabii burada geçen yine Beykoz’a geldiğimizde vatandaşlarımızın talepleri var. Değeli arkadaşlar biz dertliyiz. Dert insanı yollara düşürürmüş ve işte biz de milletimizin dertlerini çözmek için bu mücadeleyi veriyoruz. Herşeyi doğru yapmayabiliriz. Ama elimizden geleni yapıyoruz ve burada da vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarını, imar problemlerinin çözülmesi adına gerekli her türlü iradeyi ortaya koyduk. Elbette ki planlarda, süreçte, eksiklikler olabilir, aksaklıklar olabilir ama nasıl bu iradeyi ortaya koyduysak, nasıl imar planlarını, yıllardır milletimizin, vatandaşımızın beklediği sorunları birer birer çözdüysek, varsa eğer yine sorun o sorunu da çözecek olan bu kadrolardır. Hep beraber çözeceğiz. Hep birlikte birbirimize destek olarak çözeceğiz. İşte toplamda 9 bin 162 hektar alan, yani 90 milyon metrekare alan demek değerli arkadaşlar. Akbaba’dan Riva’ya, Cumhuriyet’ten Soğuksu’ya, Anadolu Fener’inden Mahmutşevketpaşa’ya, Dereseki’den, Görele’ye kadar tam 23 mahalleden bahsediyoruz. 23 mahallenin yeni imar planları onaylanmıştır. Eksiklik olabilir. Hata da olabilir. Ama şunu bilmenizi isterim ki burada bilerek, isteyerek hiçbir arkadaşımız hata yapmaz. Ve askıya çıkmasının nedeni nedir? Orada vatandaşlarımıza, muhtarlarımıza, oradaki kardeşlerimizden gelen talepler doğrultusunda o düzenlemeleri yapmaktır” dedi.

Okumaya Devam Edin

MANŞET

Beykoz Ekrem İmamoğlu dedi

Tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde AKP, Beykoz’da gücünü koruyamadı, Beykoz’da sandıktan CHP adayı Ekrem İmamoğlu çıktı.

Beykoz Haber / Siyaset

Beykoz’da seçim sonuçları belli oldu. 2004’den bu yana Beykoz’da seçim kaybetmeyen AKP yenilenen İstanbul seçimlerinde ana muhalefet partisinin gerisinde kaldı.

31 Mart’ta %52,91 oy oranıyla 80 bin 266 oy alan Binali Yıldırım, 23 Haziran Yenileme Seçimleri’nde oyunu koruyamadı ve yaklaşık 6 bin oy kaybederek 74 bin 663, %49,25 oy aldı. Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu ise 31 Mart seçimlerinde Beykoz’da yüzde 44,17  oy oranıyla 67 bin 10 oy almıştı. Ekrem İmamoğlu Beykoz’da oyunu yaklaşık % 5 arttırarak 75 bin 441 oy ile Beykoz’da sandığın galip çıkan taraf oldu.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar